Despre Spitalu’9

spitalu9-stand-up-comedu-parody31Membri:Doru Ivanov,Marius Gheorghiu,Cristi Voicu

Manager:Nicu Dragosin

Sunetist:Dj Gogu

ISTORIC

Asa cum au scris multe ziare, grupul de glumor Spitalu’ 9 activeaza in actuala formula din octombrie 2003, insa istoria trupei incepe undeva prin toamna anului 1997, in Piatra-Neamt. La acea vreme, Doru, liceean fiind, s-a lasat pur si simplu, fara nici o explicatie sau indemn, prada inspiratiei si a scris primul text. La scurta vreme, respectiva sceneta a fost inregistrata impreuna cu prietenul sau apropiat Gyk-son.Si asa a luat nastere grupul de umor Baza Klann, nume care coincidea cu titulatura pe care o adoptase cercul sau de prieteni. Lui Doru si lui Gyk-son li s-a alaturat la scurt timp, bunul lor tovaras, Johnny-x. In aceasta formula, baietii inregistrat la un …reportofon diferite scenete scrise de Doru. Casetele au inceput sa circule pe la diferite cunostinte, care s-au declarat « incintate » de continut. Si, uite asa, la « cererea publicului », Baza a tras pe banda tot felu de nebunii vreme de 3 ani, fara sa-si puna macar o secunda problema ca ei de fapt sunt un grup de umor, ca ar trebui sa-si gasesca un impresar si ca ar trebui sa inceapa sa apara pe scena.Mutarea catre profesionism s-a produs in 2000, cind, vazind ca trebuie sa inceapa sa-si asigure existenta, baietii s-au gindit ca ar putea sa faca un ban din hobby-ul pe care il aveau. Habar nu aveau la acea vreme prin ce aveau sa treaca ! S-au apucat sa faca afise si au reusit sa obtina un contract prin care primeau sala de la Casa de Cultura, pentru data de 25 august 2000. Au inceput repetitiile si au pus cap la cap textele « bune de dat la public ». Insumate nu depaseau 30 de min, iar spectacolul trebuia sa dureze o ora si jumatate. Nici o problema ! In nici doua saptamini, Doru a scris restul shoului, insa problemele abia acum aveau sa vina. Jonny-x a hotarit sa se retraga din grup, ca sa nu rateze examenul de admitere la facultate, asa ca Doru a trebuit sa adapteze textele concepute pentru 3 umoristi, la doar 2.A urmat apoi modificarea afiselor. Intrucit cei din conducerea Casei de Cultura au considerat ca glumele trecute pe afis au caracter obscen, Gyk-son si Doru-aflati abia in fata primului conflict cu cenzura, au fost nevoiti sa aplice o banda cu « CENZURAT » peste respectivele glume. Biletele pentru spectacolul « UMOR TOTAL » au fost puse in vinzare cu 15.000 de lei. Desi nu au fost nici pe departe incasari record, cei prezenti s-au simtit bine si au ramas cu gindul de a reveni.Caseta cu filmarea soului i-a fost trimisa prin posta lui Nicu Dragosin-impresarul celor de la Vacanta Mare, in anii de glorie in sali, ’92-’99. Domnul Dragosin a simtit potentialul grupului si inceput sa-i cheme pe cei doi (care isi schimbasera acum titulatura in 2 DA’ BUNI) la mai multe spectacole prin tara. Insa nu a fost sa fie acela Marele Moment.Acelor care le suna cit de cit familiara denumirea de 2 DA’ BUNI, inseamna ca urmareau in toamna lui 2000 emisiunea « Ora 1 a venit », prezentata de Andrei Duban-unul din putinii oameni care au ajutat acest grup de umor atunci cind s-a ivit ocazia.
Incepind cu ianuarie 2001, grupul 2 DA’ BUNI a cooptat un nou membru : chitaristul Vali Canelea, el fiind « racolat » chiar de la statia de metrou Piata Victoriei, unde acesta obisnuia sa cinte. Vali a completat prin calitatile sale muzicale programul grupului si a reusit sa se adapteze destul de repede la stilul de umor abordat.In acesta formula Doru, Gyk-son si Vali au continuat sa « produca », insa greutatile si piedicile de tot felul (cea mai mare fiind data de faptul ca Gyk-son se mutase inapoi in Piatra-Neamt si repetitiile in 3 au putut fi numarate pe degete), au facut in asa fel incit in primavara lui 2002, Doru sa ramana practic singur in …« grup » (vreme de un an jumate). Asa ca…s-a pus baiatu pe lipit anunturi cu « grup de umor caut membru » prin toate locurile posibile si imposibile ale Bucurestiului. In urma « casting-ului » anuntat, s-a intilnit cu numerosi pretendenti la statutul de diliu, insa cel care l-a dat pe spate, a fost Cristi Voicu-Papapievici.Cristi a vazut anuntul intr-un WC din ASE si, in ciuda faptului ca pe vremea aceea isi incerca talentele de manechin, a sarit din lac in put si a nimerit la Spitalu’9, unde poate fi vazut, fara mari eforturi, si in zilele noastre. Fara sa renunte la ideea de a reintregi formula de 3, cei doi au pus din nou pe picioare Spitalu’9, sub deviza « cel mai cretin grup de plins ». Spre disperarea marelui public, baietii au sustinut shouri prin cluburi si pe la citeva festivaluri de umor. Insa, cele mai multe reprezentatii au fost date prin birouri pe la tot felul de impresari mai mult sau mai putin seriosi. Repetitiile grupului se tineau cu predilectie « la studio », adica intr-o fintina dezafectata din parcul Herastrau (pe unde, din cind in cind mai apar chiar si acum !!!!) si in garsoniera inchirata de Doru in Salajan.In Herastrau, baietii au dat numerose declaratii la politie si au fost in citeva rinduri foarte aproape sa fie dusi la sectie pentru « tulburarea linistii publice » si pentru « gesturi obscene in public ». De altfel, Spitalu’ 9 s-a ciocnit in repetate rinduri cu politia, mai ales la lipirea afiselor, pe care la inceputuri le puneau cu manutza lor.
Prin toamna lui 2003, dupa mai multe incercari nereusite de a-l gasi pe cel de a-l treilea membru (practic vreme de un an de zile, Cristi si Doru s-au intilnit cu peste 20 de persoane care ar fi dorit sa se scalambaie pe scena alaturi de ei), cei doi erau pe punctul de a crede ca e aproape imposibil sa gasesca pe cineva care sa fie pe aceeasi frecventa de cretineala cu ei. Si chiar atunci….surpriza ! suna telefonul : « alo, sunt Marius Gheorghiu, eu am mai avut de-a face cu umorul, am fost in spectacole cu Florin Petrescu-Axinte de la Vacanta Mare, mi-am facut si citeva shouri singur si m-ar interesa sa vad cam cum o frecati si voi la rece ». Si uite asa Spitalu’9, s-a inchegat in formula actuala.Cu un meserias in ale muzicii precum Marius, glumoristii au pus in practica un proiect mai vechi: parodiile muzicale. Astfel, cei trei au reusit sa penetreze un nou segment de piata, incepind sa apara nu doar la spectacole in sali de citeva sute de persoane ci si la shouri mari, in aer liber, la zeci de mii de oameni.Practic, din ianuarie 2003, Spitalu’9 a avut in mod regulat aparitii publice, insa nu suficiente pentru ca membrii grupului sa-si asigure existenta. Asa ca Marius dadea lectii de chitara la greu (oare citi copii au luat-o razna din cauza lui ?!), Cristi lucra la o retea de aparate de cafea, iar Doru, dupa o perioada in care a colaborat la Academia Catavencu, s-a angajat permanent la ziarul Bursa. Ca ziarist, Doru i-a cunoscut indeaproape pe mai toti politicienii, de la Basescu la Nastase si Vadim, putind astfel sa-i parodieze in deplina cunostinta de cauza. Insa viata de umorist nu prea se pupa cu cea de angajat, asa ca toti trei au inceput sa aiba probleme pe la locurile de munca.Anul 2004 nu a fost unul usor. Nu de putine ori, baietii s-au simtit coplesiti de problemele pe care le intimpinau pe masura ce avansau in lumea showbizz-ului. Dar, dupa fiecare spectacol reusit, hohotele de ris si aplauzele publicului le dadeau puteri sa mearga inainte.Tensiunile nu au lipsit nici in interiorul grupului. Trei personalitati puternice si diferite nu pot lucra impreuna daca nu au un scop comun si nu comunica. Insa, spre disperarea celor care nu agreeaza Spitalu’9, Cristi, Marius si Doru au reusit in aceasta perioada sa se cunoasca si sa formeze o echipa puternica, in care fiecare are un rol bine definit : Doru scrie textele, Cristi e responsabil cu dileala, iar Marius face muzica.Aceasta « diviziune a muncii » nu este insa batuta in cuie, intrucit fiecare din membrii grupului are valeitati deloc neglijabile in toate cele trei domenii amintite. Pe 28 mai 2003, la primul shou propriu (« STRIP-TEASE PENTRU ORBI »), sustinut in acesta formula, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, au dovedit pentru prima data, in adevaratul sens al cuvintului, ca cele spuse mai sus nu sunt doar vorbe in vint.

SPT9 ONE net

Reclame

3 comentarii

  1. Nagy Noemi said,

    sunteti super tari baieti:X:X tineti-o tot asa:D

  2. Goia Calin said,

    date mare ca te facem noi mic…is pur shi simplu dushi cu pluta..da te fac s arazi:))…..o trupa reusita

  3. brunneta said,

    mult succes in continuare…aveti grija de voi…sunte’ti cei mai tari:X:X:X……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: